понедељак, 23. јануар 2012.

Manastir Studenica


Jedan od najlepših manastira srpske srednjovekovne arhitekture i raškog stila je zadužbina velikog župana Stevana Nemanje. Bogorodičina crkva Studenica građena je od 1183. do 1196. godine, a sačuvane su i Kraljeva crkva i crkva Sv. Nikole. Freske su nastajale u periodu od 1208 do 1209. godine. Oko 1230. godine kralj Radoslav podiže veliku pripratu sa dve bočne kupole. Prisustvo ukrasa na portalima ukazuje na angažman majstora iz južne Italije. Najstarije freske obnavlja 1569. god. srpski slikar Longin koji je doslikao i scene Hristovih muka, strašni sud i Bogorodičino uspenje.
Istovremeno to je i period vrlo intenzivnih kontakata bratstva manastira Studenica sa moskovskom Patrijaršijom u doba vladavine Ivana IV - Groznog.
1313-te godine kralj Milutin izgrađuje crkvu Sv. Joakima i Ane (crkva je poznata kao Kraljeva crkva). Posle Drugog srpskog ustanka knez M. Obrenović podiže kameni zid oko manastira. Taj zid istovremeno otkriva ali i oštećuje temelje solitarnih bogomolja pridodatih glavnom hramu verovatno početkom trinaestog veka.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.