понедељак, 23. јануар 2012.

Klima


Mataruška Banja je smeštena u podnožju planine Stolovi. Nekad guste šume hrasta i bukve nekontrolisanom eksploatacijom danas su skoro uništene. Na mestima gde su besneli šumski požari danas se nalaze brezove šume. Sam vrh Stolova je plato sa dosta gustom travom. Lokalno stanovništvo je u poslednjih nekoliko vekova taj deo Stolova koristio za ispašu stoke. Zbog nepostojanja šume, travom obrasla visoravan nazvana je Goli sto.
Kotlina Mataruške Banje i Kraljeva predstavlja jednu geografsku celinu ograničenu planinskim vencima. Na jugu i istoku pružaju se Stolovi, na zapadu Čemerno, a na severo-zapadu Troglav. Od Troglava prema Ovčaru pruža se niži planinski venac Jelica. Kotleničke planine, čija visina ne prelazi 500 m, nalaze se na levoj strani Zapadne Morave na severo-istoku Kraljeva na udaljenosti 15 km. Planinski venci i njihovi obronci štite Banju od jakih vetrova. Po podacima hidrometeorološkog Zavoda koji obuhvataju period druge polovine XX-tog veka najčešći vetrovi su zapadni (127,8 dana godišnje), jugo-zapadni (116,8 dana godišnje), i istočni (110,2 dana godišnje). Od Stalaća dolinom Zapadne Morave do Kraljeva i potom uz Ibar do Mataruške Banje, otprilike 1 km uzvodno dopire košava. Opšte prihvaćen termin za košavu od lokalnog stanovništva je ustoka. Južni vetar je najveći. Javlja se u proleće i u leto ali njegova snaga je impozantna. 1982. godine dogodila se letnja oluja koja je zahvatila i Matarušku Banju i Kraljevo dižući krovove i uništavajući mnogobrojna stabla po parku Mataruške Banje. Vazdušnom linijom 3 km uzvodno od Mataruške Banje na lokalitetu poznatom kao Lakat tokom jeseni i zime duva oštri hladan zapadni vetar koji lokalno stanovništvo naziva ibrovštak. Taj vetar duva od Lakta uzvodno i nikad se ne registruje u Mataruškoj Banji. Sa obronaka Stolova planinskim klancima i jarugama, leti u predvečerje duva povetarac nazvan noćnik.
Područje Mataruške Banje je uglavnom pošteđeno dejstva grada premda je 1988. god. 28. juna zapamćena velika nepogoda praćena gradom veličine dečije pesnice. Najtopliji mesec u Mataruškoj Banji je juli a potom avgust dok su januar i februar najhladniji. Srednja zimska temperatura vazduha po podacima hidrometeorološkog Zavoda iznosi 0,6°C, srednja prolećna temperatura je 11,2° C a letnja 21° C, a srednja temperatura vazduha tokom jeseni je 18° C.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.