понедељак, 23. јануар 2012.

Delovanje mineralnih voda


Mineralne vode u principu su složeni sastavi mineralnih soli, gasova i mikroelemenata koji prouzrokuju mnoge biološke reakcije tkiva. Uglavnom se koriste kupanjem ili pijenjem (što je i najstariji način upotrebe mineralnih voda). Više stotina godina njihova primena je bila bazirana na empirijskim iskustvima. Otkrića koja su se dogodila u fizici, hemiji i biologiji tokom druge polovine XIX veka i početkom XX veka povukla su konkretno u primeni ovog načina lečenja ukazujući istovremeno na indikacije ali i kontraindikacije posebno u slučajevima primena termalnih mineralnih voda.
Mehanizam delovanja termalnih voda 70-tih godina XX veka objašnjavao se refleksnom teorijom koja se ostvaruje aktivnošću humoralnog i endokrinog sistema. Po toj teoriji bitnu ulogu ima refleks koji započinje na mnogim receptorima kože, odnosno refleksnoj komponenti sa površine gastrointestinalnog trakta čemu se pridaje humoralna komponenta, endokrina komponenta je udružena sa obe prethodne. Sem opšte reaktivnosti organizma i tkiva za krajnji terapijski efekat bitna su i specifična fizička i hemijska svojstva koja izazivaju biohemijske i bioflzičke procese koji se odvijaju na molekularnom i celularnom nivou tokom razvoja patofizioloških mehanizama osnovnih oboljenja.
Razni tipovi lekovitih mineralnih voda imaju i specifično dejstvo uslovljeno različitim sadržajem. Efekat takvog dejstva nije lokalizovan, naprotiv on zahvata skoro sve sistematske celine organizma. Konačni efekat se sastoji u hemo-dinamijskim, termoregulacionim, neurovaskularnim i mnogim primarnim ili sekundarnim reakcijama tkiva različitog intenziteta.
Daćemo kratki prikaz dejstva sulfidnih voda: H2S se u organizmu brzo oksidiše do sulfida, sumpora i sulfata. Lako otpuštajući elektron H2S postaje visoko hemijski aktivan te na celularnom nivou stupa u oksido redukcione procese sa belančevinama i fermentima ali i mnogim drugim tkivnim supstratima izazivajući u organizmu oslobađanje slobodnih sulfhidrilnih grupa. Dokazano je delovanje H2S na strukture ćelijskih membrana. Kupke u sulfidnim vodama povećavaju celularni metabolizam, to isto važi i za prisustvo radona u niskim koncentracijama. Prisustvo radona u visokim koncentracijama najverovatnije mehanizmima iscrpljivanja usled povratne sprege izaziva smanjenje celularnog metabolizma.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.